Slikopleskarstvo

Slikopleskarstvo… Kako stara je v resnici prva poslikava? Mnogo tisočletij je minilo, odkar je človek porisal prve jamske stene in najstarejša izmed njih naj bi se nahajala na otoku Sulawesi v Indoneziji. Kdo je bil prvi, ki se je ukvarjal s slikopleskartvom ni znano, njegova stvaritev pa za zdaj velja za sploh prvo slikarijo na svetu. Strokovnjaki za slikopleskarstvo njeno starost ocenjujejo na 35,400 let.

Od tega prelomnega trenutka pa do danes je slikopleskarstvo prišlo do velikih sprememb. Inovacije so bile tako obširne, da ima povprečen laik s slikopleskarskim žargonom precejšnje težave. V trenutku, ko se lotite beljenja sten, barvanja zunanjih površin ali adaptacije stanovanja, je poznavanje strokovnih izrazov ključnega pomena. V spodnjem slovarčku se seznanite z najpomembnejšimi pojmi za slikopleskarstvo, ki jih pozna vsak dober slikopleskar, in izberite pravi material za vaš projekt. Če pa iščete hitrejšo in elegantnejšo rešitev, pri kateri si ne boste umazali rok, pa na naši spletni strani poiščite svojega strokovnjaka za pleskanje.

Ključne besede tega poklica so barva, lak, odtenek, čopič in pleskarski valjček. Toda za vsakim izmed teh preprostih pojmov se skriva paleta zapletenih izrazov, ki so ključni za razumevanje področja slikopleskarstvo.

VSE O BARVAH

Pomembno je razlikovati med dvema terminoma, ki pa se v slovenščini skrivata za isto besedo, “barva.” V angleščini sta ta izraza “paint” običajno tekoče sredstvo za premaz površine in “colour” kot karakteristika vidne zaznave človeka, ki jo določa elektromagnetno valovanje svetlobnega spektra.

Osnovni nameni barve kot premaza so zaščita površine, njeno polepšanje in poživitev pa tudi zagotovitev primerne teksture. Barva je sestavljena iz 4 glavnih komponent, ki so vmešana v primernih razmerjih: pigment (barvila), topilo, vezivo in dodatki. Vsak izmed njih ima svojo vlogo in je nepogrešljiva sestavina, največji delež pa običajno predstavlja topilo.

PIGMENT

Barvilo v mešanici je tisto, ki nosi izbrano barvo. Rumeno, rdečo, modro in vse njihove izpeljanke. Govorimo torej o barvi kot o karakteristiki. Prav tako je pigment tisti, ki zagotavlja pokrivnost nekega premaza in je odgovoren za lesk ali pa njegovo odsotnost (mat barva). Mešanici je običajno dodan kot prašek, ki je nato v njej dobro raztopljen. Poznamo predvsem dve glavni kategoriji pigmentov, prekrivne in neprekrivne.

VEZIVO

Njegova vloga najbolj pride do izraza, ko se premaz posuši. V suhi obliki je odgovoren za povezavo in zlepljenje pigmenta med seboj pa tudi s podlago. Vrsta veziva določa tudi trpežnost posušenega premaza. Veziva so zasnovana na oljni ali vodni osnovi. Med prve štejemo predvsem alkid, tj. sintetično oljno osnovo. K drugi skupini spadajo veziva kot sta akril in PVA (polivinil acetat).

TOPILO

Povezuje pigment in vezivo ter skrbi za tekočnost barvnega premaza. Odgovoren je torej za gostoto in sprijetost snovi, z eno besedo konsistenco. Najpogostejša sta vodno in organsko topilo. Barve na vodni osnovi imenujemo tudi latex barve. Vezivo in topilo se največkrat ujemata, kar pomeni, da je organskim topilo najpogosteje dodan alkid, topilu na vodni osnovi pa akril in PVA.

DODATKI

S pomočjo različnih aditivov je končna mešanica pripravljena na uporabo. Nekatere dodane snovi so zaslužne za pravilno teksturo barve. Ta mora biti odvisna od načina uporabe, saj jo lahko slikopleskar nanaša z valjčkom ali pršilom. Različni drugi dodatki pomagajo, da se delci pigmenta optimalno ločijo med sabo, se raztopijo v topilu in ostanejo stabilizirani. Na ta način ne prihaja da pojava grudic. Med dodatke pa štejemo tudi sredstva za vodoodpornost, hitrejše sušenje in bakteriocide.

LASTNOSTI BARVE, KI JO SLIKOPLESKAR OCENI POZITIVNO

Z

preprosta za nanašanje

Z

hitro sušenje

Z

trpežna in dolgotrajna

Z

odporna na praske

Z

preprosto čiščenje

Z

odporna na vodo in vlago

Z

odporna na korozijo

Z

odporna na toploto

Pralne barve so odporne na vodno čiščenje. Vsebujejo veliko veziva, ki je učinkovito zlepljeno s podlago. Takšne barve ne dopuščajo difuzije zaradi česar je zračnost manjša.

Nepralne barve niso primerne za spiranje z vodo, niso vodoodporne in ne vsebujejo veziv, s katerimi bi bile trajno zlepljene s podlago. Ne uporabljamo jih na površinah, ki so podvržene čiščenju.

Klejna barva: Ta vrsta barv spada med nepralne barve in je bila včasih zelo razširjena. Za vezivo je uporabljen klej, torej lepilo pridobljeno iz nekaterih živalskih snovi, kot so kosti in že obdelana koža – usnje. Danes se za pridobivanje kleja uporablja predvsem metilna celuloza. Gre za naravno barvo brez primesi, zaradi česar je še posebej primerna za alergike. Slikopleskar z njo ne barva kletnih in kopalniških površin, saj je slabo odporna na vlago.

Disperzijska barva: Kot vezivo so uporabljene naravne ali umetne smole. V sodobnem času so to najpogostejše barve v naših stanovanjih. Spadajo med pralne barve, so odporne na vodo, njihova uporaba pa je izjemno hitra, kar je eden izmed razlogov za njihovo priljubljenost.

Silikatna mineralna barva: Znana je tudi pod imenom barva vodnega stekla. Njeno vezivo je mineral kalijev silikat (vodno steklo), ki v reakciji z apnom na steni ali predhodno dodanim k barvi, okameni in tvori trdno mineralno površino. Barva ima zato lastnosti pravega kamna, ki se še posebej odraža v njeni zračnosti. Zaradi prisotnosti apna je barva alkalna in pri kakršnemkoli rokovanju z njo zahteva uporabo rokavic.

DOBRO SLIKOPLESKARSTVO = DOBRO ORODJE

Za konec poglejmo še pripomočke brez katerih noben slikopleskar ne more zaključiti svojega projekta. To so čopiči, valjčki, razpršilci, pleskarska mrežica in gobica.

Čeprav je njihov osnovni namen prepleskati steno, pa posamezni pripomočki služijo le določenemu opravilu. Okrogli čopič je primeren za pleskanje kotov, oken ali cevi, posebej za podboje in okvirje oken pa se uporablja še čopič za okna. Ploščati čopič je namenjen pleskanju večjih ravnih površin. Ploski čopič je idealen za notranje robove. Največji izmed njih je čopič za premazovanje površin, primeren za pleskanje fasade ali sten. Pomembno pa je poznati tudi vrsto ščetin. Poznamo najlonske in naravne ščetine. Naravne niso primerne za barve na vodni osnovi, medtem ko so za barve na oljni osnovi priporočljivejše najlonske.

Tudi valjčki so iz različnih materialov, razlikujejo se po dolžini vlaken in sestavini sredice, ki je običajno kartonska. Dolgodlaki valjčki so primernejši za grobe površine, kratkodlaki pa za gladke. Vlakna so iz moherja, ovčje volne ali pa so sintetična. Potrebno je vedeti, da ovčja volna dobro sodeluje z alkidnimi barvami, ne pa tudi s tistimi na vodni osnovi. Moher se uporablja pri nanosu emajlirane barve, medtem ko so sintetična vlakna najbolj vsestranska.