Pogosta vprašanja

KAKŠNA JE CENA FASADE?

Cena fasade je odvisna predvsem od debeline ter vrste izolacijskega materiala, katerega se vgradi na fasado. Kateri fasadni sistem boste izbrali je odvisno od vaših potreb in pričakovanj. Fasado delamo za naslednjih 20 in več let, zato pri debelini izolacije ne varčujemo. Nekaj centimetrov več pri debelini izolacije fasade ne bo bistveno podražilo, se bo pa poznalo pri nižjih stroških ogrevanja in bivalnemu ugodju v objektu! Cenik fasad si lahko ogledate tukaj.

KATERA FASADA JE CENOVNO UGODNA?

Cenovno ugodna fasada je opremljena s stiroporjem saj je najcenejši toplotni izolacijski sistem. Pri tem je potrebno upoštevati še hitro in enostavno izvedbo. Uporablja se tako za novogradnje kot za toplotne prenove objektov.

Sestava fasadnega sistema:

 • fasadna plošča iz stiropora EPS-F
 • lepilo za izravnalni sloj in armaturo
 • armirna mrežica iz steklenih vlaken
 • osnovni premaz za izravnavo vpojnosti
 • zaključni sloj
KATERO VRSTO FASADE IZBRATI?

Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Ur. l. RS 52/2010) določa, da je lahko največja toplotna prehodnost zunanjega zidu U = 0,28 W/m2K. Pogojem zadostimo, če za izolacijo stene iz votle opeko debeline 29 cm izberemo:

 • fasadni stiropor EPS-F grafitni, debeline 13,5 cm
 • fasadni stiropor EPS-F beli, debeline 17 cm
 • kamena mineralna volna, debeline 15 cm
KATERO TOPLOTNO IZOLACIJO PRIPOROČATE PRI IZDELAVI FASADE?

STIROPOR EPS-F:

Fasadna plošča iz stiropora (EPS-F) je največkrat uporabljena izolacijska plošča v fasadnih sistemih. Plošča je lahka, slabo absorbira vodo in je odporna na plesni in gnitje. Njena toplotna prevodnost > = 0,039 W/mK. Fasadni stiropor EPS-F je primeren tako za izdelavo fasade pri novogradnjah, kot tudi za toplotne sanacije starejših objektov.

STIROPOR EPS-F GRAFITNI:

Fasadna plošča EPS-F grafitni stiropor ima 25% boljšo izolativnost kot navadni beli EPS-F. Njena toplotna prevodnost je 0,031 W/mK. Fasadni stiropor z EPS-F je primeren tako za izdelavo fasade pri novogradnjah, kot tudi za toplotne sanacije objektov.

MINERALNA VOLNA:

Fasadne plošče:
So mineralne sestave, negorljive in se termično ne spreminjajo (raztezajo oz. krčijo). Njihova toplotna prevodnost je 0,034 W/mK, paroprepustnost pa μ < 10. Fasadni sistemi iz mineralne volne imajo dobre fizikalne ter zvočne lastnosti zato so zelo primerne za izdelavo fasade.

Fasadne lamele:
So lamele iz kamene volne, pri katerih so vlakna postavljena prečno na površino. To jim zagotavlja večjo razplastno trdnost. Prednosti fasadnih sistemov z lamelami iz kamene volne so odlične fizikalne in zvočne lastnosti. Fasadne lamele iz kamene volne so negorljive in zato zelo primerne za izolacijo visokih stavb in drugih objektov s protipožarnimi zahtevami.

KATERA VRSTA TOPLOTNE IZOLACIJE JE CENOVNO NAJUGODNEJŠA PRI IZDELAVI NOVE FASADE?

EPS-F BELI stiropor je najcenejši toplotni izolacijski material pri tem pa je potrebno upoštevati še hitro izvedbo. Uporablja se tako za novogradnje, kot za toplotne prenove starejših objektov.

Sestava fasadnega sistema:

 • fasadna plošča iz stiropora EPS-F
 • lepilo za izravnalni sloj in armaturo
 • armirna mrežica iz steklenih vlaken
 • osnovni premaz za izravnavo vpojnosti
 • zaključni sloj
KAKŠNA JE RAZLIKA MED PLOŠČAMI IN LAMELAMI IZ MINERALNE KAMENE VOLNE?

Bistvena prednost lamel iz mineralne volne pred ploščami je orientiranost njenih vlaken. Vlakna so obrnjena pravokotno na zid, kar pomeni boljše mehanske lastnosti izolacije. To nam omogoča možnost vgradnje tudi brez dodatnega mehanskega pritrjevanja. Lamele vgrajujemo tako pri izdelavi fasade na novogradnjah, kot tudi pri sanacijah starih še neizoliranih stavb.

KATERI FASADNI SISTEM JE PRIMEREN ZA IZDELAVO FASADE NA SIPOREKS STENAH?

Dodatna toplotna izolacija, ki se uporablja pri izdelavi fasade na porobeton (siporeks) mora biti ustrezno paroprepustna, zato se priporoča uporaba paroprepustnega EPS-F stiroporja (nap. webertherm Triglav) ali mineralne kamene volne. Če potreb po dodatni toplotni izolaciji ni (in so stene primerno ravne), potem je primeren tudi fasadni sistem z lahkim ometom.

KATERO IZOLACIJO UPORABITI PRI IZDELAVI FASADE ZA SANACIJO VLAŽNIH STEN STAREJŠE HIŠE?

Pri sanaciji vlažnih sten starejših hiš je potrebno uporabiti materiale, ki omogočajo izsuševanje in prenos vlage iz notranjosti v okolico. Kot toplotno izolacijski material za izdelavo fasade pri starejših objektih se priporoča EPS-F (webertherm Triglav) ali kamena volna (Knaufinsulation FKD-S). Oba toplotno izolacijska materiala omogočata zadostno paroprepustnost.

KAKŠNA JE NAJNIŽJA TEMPERATURA, PRI KATERI ŠE LAHKO NANAŠAMO ZAKLJUČNI SLOJ NA FASADO?

Zaključni sloj se lahko nanaša na fasado do +5 °C, enaki pogoji veljajo za čas sušenja zaključnega ometa. Čas sušenja zaključnega ometa je različen, zato ga ni mogoče točno določiti. Odvisen je od vremenskih pogojev in karakteristik objekta. Primernost pogojev vedno oceni izvajalec, kateri jamči za kvaliteto končnega izdelka. V prodaji so tudi zaključni sloji (akrilni) z dodanimi aditivi katere lahko vgrajujemo tudi pri temperaturah +0°C.

V ČEM JE RAZLIKA MED SILIKATNIM IN AKRILNIM ZAKLJUČNIM SLOJEM?

Razlika med silikatnim in akrilnim zaključnim slojem je predvsem v paroprepustnosti in vodoodbojnosti. Akrilni zaključni sloji so veliko bolj vodoodbojni, medtem ko so silikatni zaključni sloji paroprepustnejši.

ALI JE POTREBNO PRI IZDELAVI FASADE TOPLOTNO IZOLACIJSKE PLOŠČE DODATNO SIDRATI?

Ni obvezno dodatno mehansko sidranje toplotno izolacijskih plošč, v kolikor gre za novogradnje do skupne višine 8 metrov ter debelina izolacije ne presega 20 cm. Nad višino 8 m in debelino izolacije nad 20 cm pa je mehansko sidranje obvezo. Prav tako je dodatno mehansko sidranje toplotne izolacija obvezno pri sanacijah starejših objektov, na betonu, lesu ter vseh slabo oprijemljivih podlagah. Toplotno izolacijske plošče se na površino fasade pritrjuje z lepljenjem in mehanskim sidranjem. Vrsto in dolžino sider izberemo glede na tip izolacije, vrsto ter stanje podlage ter gleda na debelino vgrajene toplotne izolacije.

ALI JE POTREBNO PRI IZDELAVI FASADE TOPLOTNO IZOLACIJSKE PLOŠČE NA PODNOŽJU STAVBE DODATNO SIDRATI?

Za preprečitev dviga kapilarne vlage se za podnožje (cokl) uporabljajo toplotno izolacijske plošce XPS (ekstrudirani polistiren) ali Stirocokl (ekspandirani polistiren). Mehansko sidranje izolacijskih plošč na predelu cokla je možno le v primeru, ko ni izveden hidroizolacijski sloj. V kolikor je hidroizolacijski sloj že izveden na tem predelu sidramo s PVC sidri v višini 30 cm nad končno višino terena.